JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
Foamroller fra Trigger Point Therapy og TRX
For at holde kroppens muskler friske og klar til næste træningspas og hverdagens udfordringer, så kan du med stor fordel foamrolle på regelmæssig basis. Hvor det tidligere i høj grad var atleten der brugte en foamroller, er der nu almindelig brugt at alle gør brug af foamrolling, og vi finder dem både hjemme, men også i fitnesscenteret og hos fysioterapeuten.
Hvad er Foam Rolling:
Foam rolling er en form for selv-massage, hvor du bruger en skumrulle til at massere og løsne spændinger i muskler og bindevæv. Det er også kendt som "myofascial release".
Foam rolling kan hjælpe med at forbedre blodgennemstrømningen i vævet, øge fleksibiliteten og reducere smerter og spændinger. Det kan også hjælpe med til at forbedre kroppens mobilitet og bevægelser generelt.
Når du bruger din Foam Roller laver du en kompression på musklen som du arbender på. Dette vil hjælpe til at frigøre spændinger og øge blodgennemstrømningen i området. Det kan også hjælpe med at bløde adhæsioner og arvæv op, der kan opstå i musklerne som følge af skader eller overbelastning.
Foam rolling kan udføres på hele kroppen, herunder ben, fødder, arme, ryg, skuldre og nakke. Det er en populær teknik blandt atleter og fitness-entusiaster, og kan være gavnligt for alle, der oplever muskelsmerter eller spændinger.
Specielt hvis du har ikke har meget bevægelse i din hverdag, vil du kunne opleve en form for stivhed i kroppen og måske også opleve smerter. Her vil det være en oplagt at bruge en foam roller.
Men hvilken er den bedste foamroller på markedet?
Vi ved godt, hvad vi ville vælge > Trigger Point Therapy! En pionér inden for foamrolling, som bliver ved med at udvikle nye produkter og forbedre de tidligere.
Hvad er foamrolling godt for?
Du kender sikkert følelsen af trætte, tunge ben efter en løbetur? Eller den stikkende fornemmelse i skuldre og nakke, når du har siddet ved computeren en hel arbejdsdag?
Det kan også være du oplever stivhed og ømhed i kroppen, når du starter din på din løbetur. Så har du en god idé om, hvornår det er godt at foamrolle. Med en foam roller, massagebold eller lignende kan du give dig selv massage og løsne op i stramme muskler og ømme triggerpunkter. Du masserer bindevævet, og hjælper til med at skabe et bedre flow af ilt og blod til musklerne - og på den måde oplever du en lethed og knap så meget stivhed i kroppen. Du behøver ikke have en decideret smerte eller ømhed du vil af med. Foamrolling kan også bruges effektivt som led i afspænding, at komme i kontakt med kroppen og få den til at slappe ekstra godt af.
Der er mange fordele ved Foam rolling. De vigtigste har vi samlet her:
-
Du løsner muskelspændinger: Foam rolling kan hjælpe med at løsne op for spændinger og ømhed i musklerne. Når du udsætter musklerne for kompression under foam rolling, kan det bidrage til at frigøre spændinger og øge blodgennemstrømningen i området.
-
Du kan forbedre din fleksibilitet: Ved at rulle over musklerne kan du øge fleksibiliteten og bevægelsesudslag. Det kan altså bidrage til at forbedre din samlede bevægelighed. Vi kalder det også at frigive din styrke - for når du har større fleksibilitet og mobilitet, vil du i højre grad også kunne komme dybere i dine bevægelser, eksempelvis dine squats og lunges, som jo godt kan være begrænset af manglende mobilitet.
Dette leder også til punkt 3: -
Reducerer risikoen for skader: Ved få en bedre mobilitet og mindre spændinger i musklerne kan foam rolling også hjælpe med at reducere risikoen for skader. Hvis musklerne er fleksible og afslappede, er de mindre tilbøjelige til at blive overbelastet.
-
Du forbedrer blodgennemstrømningen: Foam rolling forbedre blodgennemstrømningen i musklerne, hvilket kan hjælpe med at øge ilt- og næringsstoftilførslen og forbedre musklernes restitution efter træning. Men samtidig kan du også bruge foam rolling som opvarmning, for den øgede blodgennemstrømning i vævet, vil også hjælpe til en bedre parathed i kroppen.
-
Du øger din opmærksomhed og din kropsbevidsthed: Foam rolling kan i den grad give dig en bedre kropsbevidstheden, da du, når du ruller, vil få god opmærksom på musklernes tilstand og om der eventuelt er nogle spændingerne. Det kan også være en god måde at reducere stress og spændinger i kroppen og øge følelsen af afslapning.
Foam rolling kan derfor være en god måde at forbedre din generelle bevægeudslag og velvære samtidig med at det kan bidrage til at reducere risikoen for skader og muskelsmerter.
Må jeg foamrolle hver dag?
Ja. Du må gerne foamroller eller bruge en massagebold eller håndholdt stick hver evig eneste dag. Det kan faktisk være en fordel at komme ind i en rutine. Dels fordi du får det gjort, men i høj grad også fordi jo mere du foamroller, jo mere får du løsnet op og jo mindre ondt vil det gøre at foamrolle. Så det er en god ide at foamrolle hver dag. Du skal selvfølgelig gøre det på en måde, der er passende til din krops dagsniveau og husk også at foam rolling ikke er en erstatning for en ordentlig opvarmning eller cool down efter træning.
Hvis du er ny til foam rolling, kan det være en god idé at starte langsomt og så gradvist øge intensiteten og varigheden af din foam rolling over tid. Du kan også overveje at konsultere en træner eller en fysioterapeut for at få vejledning om, hvordan du skal udføre foam rolling korrekt, specielt hvis du har et specifikt problem eller en skade, der bare bliver ved med at komme tilbage.
Generelt set er foam rolling et virkeligt godt element at få implementeret i din træningsrutine. Samtidig bør du huske på at det selvfølgelig ikke er en "quick fix" løsning på muskelsmerter eller skader. Det bør ses som endnu et værktøj i den brede tilgang til din træning og sundhed generelt.
Hvilken foamroller skal jeg vælge?
Der findes mange forskellige foamrollers. Alt efter, om du har brug for en foamroller til brug i din pilatestræning for at træne mere stabilitet og balance, eller det er til at løsne op og massere ømme løbeben så findes der både foamrollere til forskelllige formål, men også til forskellige områder på kroppen. De nyeste typer indenfor foamrolling er med vibration, og her får du en helt ny oplevelse når du bruger din foamroller.
Der er også forskel på længden på de forskellige foamrollere, ligesom overfladen er forskellig på dem.
Uanset om du har brug for en lang foam roller som du eventuelt også kan bruge i din træning af stabilitet af din coremuskulatur, eller om du har brug for en mere rejsevenlig foamroller der ikke fylder så meget i kufferten, så finder du dem alle her.
Der er ikke de store fordele ved at have en lang foamroller. Du behøver i de fleste tilfælde kun at have den klassiske foamroller på ca. 30 centimeter, og med den har du et virkeligt godt værktøj til at kunne udføre forskellige øvelser.
Du vil også kunne finde foamrollers i flere udformninger, så nogle kan være forholdsvis hårde, nogle har en glat overflade, og andre eksempelvis vores traditionelle GRID foamroller vil have en mønstret overflade. Hvis du ikke er vant til at foamrolle så kig efter de forskellige hårdheder inden du beslutter dig. Der er ikke en fordel at vælge for hård en foamroller.
Vores mest solgte foamroller er GRID 1.0 Foamroller fra Trigger Point Therapy. Denne GRID Foamroller har været bedst i test mange gange og hvis du gerne vil have en allround foamroller, så er det klart vores anbefaling at gå med denne.
Siden vi introducerede denne på det danske marked er den gået fra at være nørde-udstyr til behandlere, sportsfolk og personlige trænere til at være et nærmest must have i enhver træningstaske. De ligger frit tilgængelige i fitnesscentrene, du kan købe dem i løbebutikker og selv din maraton-løbende onkel har sikkert en - eller ved i hvert fald hvad foamrolling er. Selvmassage med foamroller eller håndholdt massageprodukt er en god investering i din krops velbefindende, mobilitet og bare få minutter om dagen kan gøre en stor forskel. Du kan snuppe stramhed i muskulaturen i opløbet før det sætter sig som en begrænsning i kroppen.
Hvordan bruger jeg en foamroller?
Der er mange måder at bruge en foamroller på. Du kan bruge den til massage af ryggen, dine ben, arme, hofter, lår og fødder. Det er en allround stykke massage udstyr som du altid kan have med dig.
Hvis du er udfordret med at komme ned på gulvet, når du skal bruge din foamroller og lave øvelserne på gulvet, så kan det være oplagt af bruge enten en af vores ruller eller massageboldene. Begge disse typer massage udstyr kan du bruge stående eller siddende. Der hvor den store forskel på at bruge massagebolde eller massageruller er at du her må generere et pres med hænderne for at kunne opnå den ønskede effekt. Dette er modsat når du bruger foamrolleren, for her vil du kunne opnå en effekt ved at ligge på din foamroller, og rulle musklerne på enten dine ben, arme eller ryggen. Derfor er det heller ikke afgørende hvilken hårdhed din foamroller har, da du alene ved hjælp af teknik i øvelserne kan få mere eller mindre pres når du bruge din foamroller.
Faktisk kan det være en ulempe, hvis din foamroller er for hård. For hvis din foamroller er for hård vil du have svært ved at slappe af i dine muskler, når du ruller, og på den måde får du ikke den optimale effekt ud af din foamrolling.
Hvis du ønsker en mere dybdegående massage skal du overveje at bruge bolde. Alene ved at du med massageboldene har en mindre overflade, vil du have mulighed for at komme dybere i vævet når du masserer.
Hvis du er nybegynder i forhold til at bruge en foamroller eller massagebolde, så må du være forberedt på at du kan komme til at opleve lidt muskelømhed efterfølgende. Men i takt med at du får brugt din foamroller med jævne mellemrum, så vil du kunne begynde at mærke bedre mobilitet og mindre stivhed i dine muskler.
Hvis du skal komme godt igang med at bruge din foamroller, vil vi anbefale dig at bruge 15 minutter om dagen på de øvelser du finder nedenfor.
Selvom der kommer flere typer massageredskaber på markedet, så kommer vi ikke udenom at en foamroller er et fantastisk stykke værktøj der ved hjælp af få øvelser vil kunne bidrage til at du får færre smerter, får arbejdet med din mobilitet, og i det hele taget giver dig en god feedback på hvordan kroppen egentlig har det. Så hvor du måske før i tiden brugte udstrækning efter din træning, så vil det være oplagt at udskifte dette med at rulle - både før og efter at du træner.