Er TRX-træning for blinde og svagtseende?
Det mest åbenlyse svar her, ville nok være nej. Men når man er synshandicappet har man åbenbart også en særlig evne til at imponere andre, med de skærpede færdigheder man så har i stedet for.
Vi var mere end blæst bagover af de observationer vi gjorde os over de to dage, vi var der. Det interessante her var, at vi ikke havde de forventninger, som virkeligheden mødte os med. Så vi blev både overraskede, imponerede og rørte på samme tid.
De to dages program var tilrettelagt i samarbejde med Dansk Blindesamfund selv, ud fra de ønsker de selv havde til indholdet.
Planen for dagene var f.eks, at vi skulle starte med en TRX Yoga Flow workshop, da de selv påpeger, hvor afgørende mobilitet er, i deres situation.
Deltagerne repræsenterede både stor aldersspredning og fysisk tilstand, såvel som grad af synshandicap. Vi havde tidligere elite udøverer og trænere fra Dansk Handicap Idræt, administrationspersonale og konsulenter for Dansk Blindesamfund. Så heller ikke alle her er vant til f.eks. at undervise andre i træning.
TRX er helt oplagt for mennesker med synshandikap?
Programmet for dagene var opbygget således:
Dag 1.
- Introduktion til TRX Yoga workout.
- Korrekt opsætning af TRX sysmtemet både inde og ude
- Gennemgang af basic, 6-6-3 osv.
- TRX workout
- Introduktion til cueing systemet MAPSMR
- Øvelsesbibliotek - vi havde på forhånd udvalgt blot 10 øvelser
Dag 2.
- TRX Mobility workout
- Introduktion til TRX RIP Trainer
- Programlægning og instruktion
Man skal ligesom tænke med lukkede øjne.
Formålet med denne workshop var, at kunne blive fortrolig med at kunne anvende sin TRX derhjemme. Men samtidigt også at konsulenterne vil kunne være i stand til at undervise andre medlemmer af Dansk Blindesamfund og skabe den tryghed for muligheden, som der er behov for.
Det stiller naturligvis nogle andre krav til f.eks. 'hvordan forklarer du en øvelse til en person der ikke kan se'. Ja du kan ikke vise hvordan man gør det, så du er nødsaget til at være virkelig skarp på din cueing, dine kommandoer. For os selv var det lidt af en udfordring, selvom vi er vant til at bruge sproget, til at forklare en øvelse og sætte den igang, så står man altid med den mulighed at deltagerne kan se hvad du laver. Det er ikke tilfældet her, så vi skulle virkelig gøre os umage med at få deltagerne til at forstå hvordan 'rigtigt føles' igennem vores sproglige kommandoer.
TRX er nu en fast del af Dansk Blindesamfunds medlemstilbud
På dag 2 blev deltagerne indelt i grupper og fik til opgave at tilrettelægge programmer til 3 forskellige persontyper, som de selv kunne identificere som værende relevante. De skulle fremlægge deres programmer for hinanden og fik dermed feedback samt mulighed for at have 3 program skabeloner til personer med forskellige funktions niveauer. Denne øvelse viste med al tydelighed, at vi havde formået at etablere en bred forståelse for træningssystemets muligheder for modificering af øvelser. Det var også her vi blev lidt overvældet af følelser, ved at observere hvordan de havde udviklet deres undervisnings færdigheder, over de to dage. Det er ret stærkt, at selv med et synshandicap, at deres nysgerrighed og mod, er stort nok til at kaste sig ud i det og komme ud af komfortzonen på den måde. Deltagerne kastede sig så at sige ud i det vi præsenterede for dem, med stor nysgerrighed og undersøgende interesse. Til trods for både skader i knæ og den usikkerhed der kan følge med, gjorde det et stort indtryk på os, at deres velvilje til at løbe nogle risici, var så stor som den var.
Men tilsyneladende betyder det rigtig meget for netop trygheden, at de eksterne stimuli som TRX'en yder, er præcis det de kan omsætte til tryghed når både balance og koordination bliver kompromitteret.
TRX er nu blevet en fast bestandel af Dansk Blindesamfunds sundhedstilbud til deres medlemmer. Det er vi også ret glade for.
Få hjælp til at komme i gang med TRX
Sidder du i en organisation, virksomhed, foreningsfitness, sportsklub eller lignende - og er blevet inspireret til at finde ud af, om TRX-træning er noget I skal kunne tilbyde? Så er du meget velkommen til at tage kontakt til os og få en uforpligtende snak omkring mulighederne. Vi har gennem tiden hjulpet rigtig mange rundt i hele Danmark - og vi er gode til at tage et holistisk syn på jeres situation. Vi kan rådgive og vejlede, men også uddanne instruktører og levere træningsudstyr.
FAKTABOKS: Dansk Blindesamfund er en interesseorganisation for mennesker med synshandicap. Organisationen arbejder blandt andet for at få rettigheder for blinde- og svagtseende på agendaen i politik såvel som samfundet generelt. Organisationene tilbyder eller henviser til hvor mennesker med synshandikap kan få rehabilitering, kurser, rådgivning, netværk, og daglig støttet. Dansk Blindesamfund kæmper for at gøre det muligt for alle, uafhængigt af syn, at kunne deltage og bidrage på linje med alle andre i samfundet, være med til at sørge, at for flere kan få adgang til en uddannelse eller job. Organisationen arbejder for at færre skal opleve ensomhed, at flere kommer til at leve et aktivt og selvstændigt liv og at flere er sunde og dyrker motion.