TRX-træning for mennesker med synshandikap

TRX-undervisning hos Dansk Blindesamfund

Er TRX-træning for blinde og svagtseende?

I de, nu mere end 13 år vi har markedsført brandet TRX® i Danmark, har vi efterhånden prøvet lidt af hvert. Vi har undervist fitnesscentre, fysioterapier, privatpersoner, militær, afviklet utallige workshops og flere Summits. Alligevel havde vi den nok største "øjenåner" på en workshop hos Dansk Blindesamfund forleden.

Udfordringen for mange blinde eller mennesker med synshandicap er at gøre andet end det, der er højst nødvendigt. Træning f.eks. er ikke altid en fast bestandel i hverdagen, da det kan opfattes som besværligt. Men behovet for træning og fysisk aktivitet, er det samme som for alle andre.

Hvorfor er TRX oplagt for mennesker med synshandikap?

Vi observerede en enorm portion mod og selvindsigt hos deltagerne fra Dansk Blindesamfund.


Mod til at forsøge at gøre noget, selvom noget er svært, nyt og udfordrende på så mange måder og at det ville være lettere at sige fra. 


Indsigt til at forstå vigtigheden af, at gøre noget for at træne sin balance, koordination, sin styrke og mobilitet. Det kan nemlig være ekstremt vigtigt, at man er i stand til at reagere hurtigt hvis man f.eks. er ved at falde.


Workshoppen var bygget op som en lille smagsprøve med udgangspunkt i 12 basisøvelser. Et basisprogram, som kan bruges til at lære træningsformen at kende - og til at holde sig aktiv fx derhjemme eller på hold. Deltagerne oplevede hurtigt, hvorfor vi siger at "TRX er for alle". For mennesker med synshandikap kan det at have TRX-stropper at støtte sig til give en enorm følelse af tryghed. Den tryghed fandt deltagerne ret hurtigt og udfordrede sig selv under workshoppen.

De 10 deltagere havde imponerende godt styr på bevægelserne, der var mod og der var selvindsigt over hele linien.

Dine coaching/cueing-evner skal være STÆRKE

En ting vi helt klart taget med os er, hvor ekstremt vigtigt er, at vores instruktioner er 100% skarpe. Du kan ikke basere din undervisning på, at deltagerne kan se hvordan du gør. En øvelse kan kun "demonstreres" verbalt, så dine instruktioner være ekstremt præcise. Det udstiller pludselig vores egne evner til at lede et hold. Det var en meget sund oplevelse, som enhver TRX-instruktør ville få rigtig meget ud af. 

TRX skal være en del af Dansk Blindesamfunds medlemstilbud

De fleste deltagere på workshoppen kom efterfølgende og fortalte, at det havde været indsigtsfuldt for dem, fordi de opdagede muligheder for træning af hele kroppen, som de ikke kendte til, men kunne se uanede muligheder i. Træning i hjemmet eller i andre trygge omgivelser, er nøglen for dem, der gerne vil træne. 

Dansk Blindesamfund har planer om at ville videreformidle denne nye oplevelse til alle deres medlemmer. Der er flere projekter i støbeskeen, som active aid vil være med ind over og vi glæder os til at se, hvad det vil udvikle sig til.

Få hjælp til at komme i gang med TRX

Sidder du i en organisation, virksomhed, foreningsfitness, sportsklub eller lignende - og er blevet inspireret til at finde ud af, om TRX-træning er noget I skal kunne tilbyde? Så er du meget velkommen til at tage kontakt til os og få en uforpligtende snak omkring mulighederne. Vi har gennem tiden hjulpet rigtig mange rundt i hele Danmark - og vi er gode til at tage et holistisk syn på jeres situation. Vi kan rådgive og vejlede, men også uddanne instruktører og levere træningsudstyr.

Kontakt os her.

FAKTABOKS: Dansk Blindesamfund er en interesseorganisation for mennesker med synshandicap. Organisationen arbejder blandt andet for at få rettigheder for blinde- og svagtseende på agendaen i politik såvel som samfundet generelt. Organisationene tilbyder eller henviser til hvor mennesker med synshandikap kan få rehabilitering, kurser, rådgivning, netværk, og daglig støttet. Dansk Blindesamfund kæmper for at gøre det muligt for alle, uafhængigt af syn, at kunne deltage og bidrage på linje med alle andre i samfundet, være med til at sørge, at for flere kan få adgang til en uddannelse eller job. Organisationen arbejder for at færre skal opleve ensomhed, at flere kommer til at leve et aktivt og selvstændigt liv og at flere er sunde og dyrker motion. 

Læs mere om Dansk Blindesamfund.