TRX-øvelser for cykelryttere

TRX-træning for cykelryttere

Hvorfor træner professionelle cykelryttere TRX?

 Det antages ofte, at den eneste måde at forbedre din cykelpræstation på er ved at bruge mere tid i sadlen. Selvom det selvfølgelig er vigtigt, så er der meget at hente et helt andet sted end på cyklen. Gennem tiden har flere af verdens top-professionelle cykelhold, såsom fx det daværende Team RadioShack Nissan Trek, brugt TRX Suspension Traineren som en del af deres træningsregime - som supplement til timer på cyklen. Elementer som core- og benstyrke, balance og fleksibilitet er bare nogle af de ting, som cykelrytterne har fokus på når de træner TRX.  Alle disse elementer er nemlig rimelig vigtige, for at kunne eksekvere med mere kraft (og større udholdenhed) på cyklen.

 

Ved hjælp af en TRX® Suspension Trainer kan du træne hele kroppen kun ved hjælp af din egen kropsvægt og tyngdekraften. Det giver også en kæmpe frihed for holdene, når de er på farten. TRX´en kan sættes op på hotelværelset, fast til et træ eller en pæl - og styrketræningen kan være gennemført på kort tid.

TRX-øvelser for cykelryttere (program)

TRX® Suspension TrainerTM er et utroligt spændende værktøj for cykelryttere. Cykling kræver samtidig bilateral koordination, kernestyrke og stabilitet. Når du inkorporerer Suspension Training i dit cykeltræningsprogram, kan du med få øvelser træne i forhold til mange af de krav, der stilles til din krop i cykelsport.

Nedenfor har vi samlet 6 gode TRX-øvelser, som træner styrke, balance og mobilitet - vigtigt for dig, der er cykelrytter.

TRX Single Leg Squat

God øvelse til at styrke balder og lår. Start stående med albuerne lige under skuldrene. Fordel vægten over det ene ben.
Hold overkroppen ret og kig lige frem. Bøj i knæet og hoften på det stående ben og stræk det andet fremfor dig. Sænk langsomt- hoften mod gulvet. Hold spændingen i bun- den og ret langsomt knæ og hofte ud til stå- ende. Gentag på det andet ben.

TRX Low Row

Denne øvelser integrerer nærmest alle musk- ler i kroppen på samme tid. Primært den ba- gerste ‘kæde’ (ryg, balder, baglår, lægge), men også forlår og arme.

Start med bøjede albuer og gå frem imod ophænget indtil du mærker at belastningen passer dig. Hold hele kroppen spændt og ret herefter albuerne ud og sænk kroppen mod underlaget. Træk dig herefter frem mod ophængspunktet.

TRX Chest Press

I TRX Chest Press træner du styrke i hele kroppen. Du træner både stabilitet og styrke i skuldre, arme og hele kropsstammen (core). Start med ryggen til ophænget, armene strakte med hænderne lige ud fra brystet. Kom op og stå på den forreste del af foden og lav en planke i hele kroppen. Bøj i albuer- ne og sænk kroppen fremad, så brystet er pla- ceret lige ud for hænderne. Pres dig tilbage til start og hold planken.

TRX Hamstring Runner

En virkelig god øvelse for baglåret. Læg dig på ryggen med strakte ben, armene strakte ned langs siden af kroppen, pres håndfla- derne imod underlaget. Placer begge hæle i fodbøjlerne. Lad tæerne pege opad mod loftet, pres hælene ned indtil hoften løftes fra underlaget. Bøj så det ene knæ og træk hælen op imod balden. Stræk benet ud igen og gentag på den modsatte side. Undgå at ‘save’ i stropperne.

TRX Lunge

Den ultimative balanceudfording. I denne øvelse træner du både balance, stabilitet, styrke og koordination. Placer den ene fod i begge fodbøjler og træd et lille skridt frem. Start med hoften rette helt ud og bøj i det modsatte ben indtil det ophængte knæ næsten rører underlaget. Hold overkroppen ret og bevæg dig opad i en lige bevægelse indtil du står op igen med hoften rettet ud. Gentag på modsatte ben.

TRX Sprinter Start

Tag stropperne ind i armhulerne og gå helt frem så håndtagene er placeret lige ud for brystet. Læn dig helt frem i håndtagene. Gå et par skridt baglæns. Træd et stort skridt til- bage på det ene ben. Ret herefter knæet og hoften ud lad vægten komme over på det ene ben, imens du fører det modsatte knæ op imod brystet. Du skal fornemme, at det er hoften der driver bevægelsen. Overkroppen holdes ret. Gentag på det andet ben.

Er TRX-træning godt for alle cykelryttere?

Uanset hvilket niveau du træner på, så kan du supplere med en effektiv styrketræning for at optimere dit udbytte på cyklen. Det bedste af det hele er nok, at det ikke engang behøver at tage flere timer. Du kan træne ligeså effektivt på bare 20 minutter ad gangen. TRX-øvelser involverer i langt de fleste tilfælde en hel række muskelgrupper, og du kan derfor gennemføre en helkropstræning med faktisk ganske få forskellige øvelser. TRX er en fast del af træningen, for mange professionelle såvel som amatør cykelhold, både landevej og MTB. Hver gruppe vil kunne hente noget.

Findes der et TRX-kursus med fokus på cykelryttere?

Ja. det gør der - og det er digitalt!

 

Leder du efter flere øvelser for at øge din præstation på cyklen, så kan du overveje at tage det digitale kursus "TRX for Cycling". Det er et online-kursus du kan tage når det passer dig. Hvis du som personlig træner har en mountainbikerytter, en triatlet, en landevejscyklist eller lignende i dit kundekartotek, så overvej, om dette kursus kunne være spændende for dig. På 1-2 timer får du træningstips, og får forklaret, hvad du som cykelrytter skal fokusere på i din supplerende træning. Det er et aktivt kursus, så hav TRX´en klar så du kan træne med. Kursets indhold er både oplagt for private og professionelle.